Vastikään avautui netissä Google maps-sivustossa uusi street view-toiminto. Eli karkeasti suomennettuna guuglen karttaohjelmassa voi tarkastella katunäkymiä ympäri maailmaa. Paljon onkin sitten porua riittänyt siitä, loukkaavatko kuvat yksityisyyttä vai eivät. Me suomalaiset olemme metsäläiskansan uljaita perillisiä, jotka vastustamme äänekkäästi kaikkea uutta emmekä halua ketään kutsumatta kylään eikä varsinkaan kurkistelemaan pihoillemme ja ikkunoistamme. Ei edes virtuaalisesti.

Kävin testaamassa, mitä Nerkoolta on kuvattu. Jos ette osaa heti käyttää katunäkymä-ohjelmaa, kannattaa kysyä joltakin alakouluikäiseltä sukulaiselta neuvoa - niin minäkin tein. Sikäli mikäli sitten vähänkään osasin tuota vempelettä käyttää, huomasin, että Nerkoolta oli tarjolla tirkisteltäväksi vain Viitostien ja Nerkoontien(kanavalle päin) pihoja ja tiluksia. Eikös olekin harmi, että todellinen näyteikkunamme ulkomaailmaan, Santurin seutu, ei näy. Tämä puute pitäisi heti korjata. Voisiko kunta tai kyläyhdistys olla aloitteellinen asiassa? Googlestahan on ilmoitettu, että pyynnöstä ohjelmasta voidaan poistaa kiusalliseksi koettua materiaalia. Miksei sitten myös lisätä hyödyllistä?

Yritin vetäistä tähän kuvan ohjelmasta, mutta en osannut. Tai sitten se oli jotenkin estetty.

Niin me metsäläiset. Kuvien julkisuutta on siis kovasti vastustettu. Eikö voitaisi kuitenkin ajatella, että katunäkymistä voisi olla myös hyötyä? Eikö olisi hienoa tarjota etukäteismaisemaa jollekin Nerkoolle muuttoa aikovalle? Tai kun neuvotaan tietä; tutun näköiseen pihaan on helpompi osata. Maailmalla on kohistu muutamista ikävistä jutuista, joihin jotkut henkilöt ovat kuvien takia joutuneet. Vaikka kasvot onkin sutattu, ei ole vaikea arvata henkilöllisyyttä, jos osoite on tiedossa. Nyt siis kannattaa Santurinkin seudulla siivota rumat halkopinot ja muut röttelöt ja etenkin pitää housut visusti jalassa - myös lasiterassilla. Jos näet sattuu se googlen kuvaaja piipahtamaan.

TEK