Meillä nerkoolaisilla on ollut ilonamme jo useita vuosia metsäkauriita. Ne ovat hyötyneet nykyaikaisista vähälumisista talvista ja viihtyvät ihmisasutuksen tuntumassa, vaikka ovatkin melko arkoja eläimiä. Kaurislaumoja on ainakin Nerkoonniemellä, Telppäsessä, Aisomäessä, Keskimmäisellä ja ihan uuden asutusalueen ja viitostien tuntumassakin. Myös koulun kulmilta löytyy jälkiä.

Nyt on jo ajettu ensimmäiset kauriskolaritkin. Luulisi ettei kauris koiran kokoisena kynttyränä aiheuttaisi kummoistakaan vaaraa liikenteelle, mutta kyllä siihenkin auto pysähtyy, kun kohdalle sattuu. Jossain päin Pohjois-Savoa kauriit ovat aiheuttaneet jo merkittäviä tuhoja myös marjaviljelmille. Miten lie meillä?

Nyt on alettu esittää pyrkimyksiä, että em. syistä kauriskantaa pitäisi jo ryhtyä harventamaan Nerkoonkin seudulla. En tiedä millaisia linjauksia paikalliset metsästysseurat ovat tehneet. Nerkoonniemellähän metsästys on ainakin jo aloitettu salametsästysmuotoisena ja Telppäsessä kai ihan luvallisesti.

Tämän kirjoittaja on erämiestaidoiltaan ja metsästystietämykseltään korkeintaan tuollaista kuutosdivaritasoa, mutta isot pojat ovat kertoneet, että tähän vuodenaikaan metsästetään etupäässä nuoria kaurispukkeja. Varsinaista pääpukkia vai mikä mahtisonni tuo lieneekään ei missään tapauksessa saa mennä ottamaan hengiltä. Koko lauma saattaa joutua hajaannuksen valtaan mikäli näin pääsee käymään. Naaraat eivät näet ryhdy noin vain styylailemaan nuorempien kanssa. Valtaa pitävät vanhat pukit ovat siis kovassa kurssissa naispuolisten kauriiden keskuudessa. Niinpähän tuo taitaa olla ihmismaailmassakin, mikäli Italiasta tihkuvia tietoja uskomme.

Tarkkaa hommaa siis on kauriitten metsästys. Ei sinne pidä päästää liipasinsormiherkkiä aloittelijoita, vaan kokeneita luottomiehiä ja naisia. Myös asutuksen läheisyys luo omat haasteensa metsästykselle. Oma lukunsa on sitten miten asukkaat suhtautuvat ajatukseen kauriitten pistämisestä lihoiksi. Monet ovat niitä ruokkineet ja seuranneet. Lisäksi kauris kuuluu tavallisen pulliaisen mielestä kategoriaan söpöt eläimet kuten vaikkapa siili, jänis ja orava. Sitä vastoin "pahat" elukat kuten susi, ilves ja kanahaukka voidaan ottaa hengiltä. Ja niinhän tosimetsämies mielellään tekisikin; rauhoittaisi jokaisen yksilön lopullisesti.

Tässä peijaisia odotellessa voimme vaikka hyräillä komeaa tunnuskappaletta takavuosien menestyselokuvasta Kauriinmetsästäjä.

TEK