Lähetetty: 23.7.2001 21:04:08

Lähettäjä: Eija

Aihe:     5 uutta tietsikkaa ja muuta

...Anteeksi, että minun viestistäni on kulunut jo aikaa, mutta tässä nyt vihdoinkin olen ja kirjoitan sen mitä kerkeän varttitunnissa kirjoittamaan. Nimittäin, olemme lasten kanssa käymässä Tietolaiturilla, joka avattiin about kk sitten entisen kyläkaupan tiloihin. Tilat ovat uudistetut, upouusia tietsikoita on 5 kpl skannerin ja tulostimen kera. Käyttö on maksutonta ja koko ihanuus Lapinlahden Teknologiakeskuksen hallinnoiman EU-projektin tulosta. Meillä kyläläisillä on siis nämä koneet käytössämme vuoden 2003 loppuun ihan ilmaiseksi ja minulla jopa avain niin, että voimme käydä täällä silloin kun tarve vaatii...

Minulla on ollut käytössäni sama Jippii-sähköpostiosoite yli 10 vuotta, mutta koska ko. palvelimen toiminta on hiipumassa, aloin tutkia, jos jotain viestejä eri kansioista on aiheellista siirtää uuteen sähköpostiini. Yksi kansioista oli nimeltään inbox.sent-mail, enkä sitä juuri koskaan tarvinnut Saapuneitten, Lähetettyjen ja Roskakorin lisäksi. No, samalla ajattelin siis kurkata nopeasti myös tämän "salaisen" kansion läpi. Yllättäen sieltä löytyikin tuollainen vallan mukava vanha viesti, jonka olin kirjoittanut ystävälleni Jyväskylään. Viesti oli kirjoitettu juuri avatusta Tietolaiturista melkein 8 vuotta sitten ja se oli kuin pieni siivu päiväkirjasta. Herätti muistoja tuolta ajalta.

Tietolaiturit –projekti oli yksi ensimmäisistä toiminnoista, jotka kyläyhdistyksen remontoima entinen kyläkauppakiinteistö sai sisuksiinsa vuonna 2001. Tietolaiturit-projektia (2000-2003) hallinnoi Lapinlahden kunta ja sen myötä syntyi useita tietokonein ja laajakaistayhteyksin varustettuja toimipisteitä eli tietolaitureita, sekä lapinlahtelaisiin että varpaisjärveläisiin kyliin.

Meille nerkoolaisille oli sattumaa, että koko kylän olohuoneeksi tarkoitettu kylätalo sai heti niin hyvän vuokralaisen ja toimijan, jonka tarjoamat palvelut (=tietoliikenneyhteydet) koettiin melko nopeasti tervetulleeksi. Projekti järjesti tietotekniikan koulutusta mm. kotisivujen teosta, kuvankäsittelystä yms. ja antoi mahdollisuuden itse kunkin asiasta kiinnostuneen tulla sopivana aikana opiskelemaan itselleen tarpeellisia asioita; aivan alkeista tietokoneen ajokorttitutkintoihin saakka. Lisäksi projekti järjesti erilaisia esittelytilaisuuksia aiheina mm. internet-pankki, maatalousohjelmat, nettietiketti.

Kyläyhdistys myös antoi pientä panttia vastaan halukkaalle avaimen, että pääsi työskentelemään Tietolaiturilla muulloinkin kuin projektin toimesta pidettynä aukioloaikoina. Ja avainta sai hakea tietyiltä henkilöiltä silloin, kun halusi mennä sinne tarvittaessa vaikka koko perheenä. Naapurit hakivat ainakin meidän perheeltä avainta lainaksi silloin tällöin.

Vuosina 2003-2006 tietolaiturit olivat edelleen käytössä Laajakaistat tehokäyttöön –hankkeen puitteissa. Tällöin koottiin myös kyläkirjaa ja sen tekstejä kirjoitettiin puhtaaksi myös Tietolaiturilla. Kaikki hyvä loppuu kuitenkin aikanaan; meidän kylän Tietolaituri lopetettiin ja jo vanhentuneet koneet kannettiin pois kesäkuussa 3 vuotta sitten.

Eija