Kun kotona on kauhea tekemisen puute, voi vaikka ruveta penkomaan kyläyhdistyksen kansioita ja tonkimaan tietoa siitä, mitä ihmettä sitä meidän kylässä tapahtui viime vuosikymmenellä. Toimintakertomuksia en löytänyt mistään, mutta kuvia, lehtileikkeitä ja tilinpäätöksiä vilkaisin sen verran, että joka vuodelle jotain keksin. Merkittävää tai vähemmän merkittävää, ei niin väliä. Joka tapauksessa, nyt uuden vuosikymmenen alettua voi vähän katsastella mitä merkkipaaluja kylätoiminnasta jäi menneen vuosikymmenen puolelle. Tässäpä niistä muutama.

----2000----

2000-luku vastaanotettiin Santurin kodalla kyläyhdistyksen kustantaman ilotulituksen saattelemana. Olihan kotakin ihan uusi! Mutta siihen se hauskanpito sitten tuona vuonna loppuikin, sillä vuosi 2000 oli rakentamisen vuosi. Rakennettiin, rakennettiin ja rakennettiin ja sitähän riitti! Kylätalon remontointia, tenniskenttää, varastorakennusta, liikennemaata… Nimittäin edellisenä vuonna aloitettu Santuri-hanke oli saatava päätökseen.  Työmiehiäkin palkattiin, mutta myös talkoovoimia tarvittiin. Tässä kuva talkoomiehistä tennisverkon asentamishommissa…

(Kuva: Matti K)

… ja toinen kuva koululaisista haraamassa liikennemaan nurmikkopohjaa.

(Kuva: Matti K)

----2001----
Olimme Pohjois-Savon Vuoden Kylä! Allekirjoittanut kävi silloisen kyläpäällikön, Jukka Heikkisen kanssa pokkaamassa ko. palkinnon Kuopiossa Pohjois-Savon Liiton maakuntasalissa.  Vastaanotimme rautaisen kuikkaa (maakuntalintua) esittävän viirin ja kehystetyn diplomin. Jukka piti kiitospuheen täpötäydelle salille, jossa istui merkittäviä maakuntaliiton päättäjiä. Kehuimme kylämme kuplille. Lehdistö ja radio haastattelivat.

Viiri oli sittemmin kiinnitettynä kodan kattoharjanteelle, kunnes joku rupesi vihaamaan sitä niin valtavasti, että kiipesi katolle ja alkoi pitää huolen siitä, että sotka ei näyttänyt enää sotkalta.

Samana vuonna aloitti Tietolaiturit-hanke toimintansa vastaremontoidussa kylätalossa.

----2002----
Kyläyhdistys urakoi yhteistyökumppaneineen kaksipäiväiset PerinneSawottaPäivät ratsastustallin ympäristöön ja läheiseen Kähkösen metsään. Metsätöiden tekoa esiteltiin monessa työpisteessä, alkaen hevossavotasta, jatkuen aina nykyaikaisen metsäkoneen esittelyyn. Muistan, kun perjantaina kävi satoja koululaisia seuraamassa savotan tekoa, ja lauantaina metsässä muistelivat erityisesti iso joukko vanhoja ikämiehiä omia savottakokemuksiaan. Ryhmiä tuli eri puolilta Suomea. Savottahistoriaan tutustumisen jälkeen heille tarjottiin kohtuuhintaan kylän naisten myymää tirripaistia. Tapahtuma oli vuoden tapaus! Alueuutiset kävivät kuvaamassa ja tapahtumasta kerrottiin myös valtakunnan lehdissä.

----2003----
Innostunut joukko miehiä ja naisia, niin kyläläisiä kuin kylän ulkopuoleltakin, alkoivat koota aineistoa kyläkirjaa varten.  Toimikunta touhusi paljon, ja kyläyhdistys oli vastuussa kyläkirjan rahoituksesta.

----2004----
Kyläyhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin melko uusi nerkoolainen, Outi Väyrynen, joka oli aktiivisesti mukana myös kyläkirjan hankerahoituskuvioissa. Hän on esimerkki siitä, että vaikka juuret ovat muualla, silti voi kokea uuden asuinkylänsä kehittämiskuviot tärkeäksi ja kehittyä muita kyläläisiä innostavaksi ja motivoivaksi kylän omaksi johtajaksi.

Kyläkirja julkistettiin juhlallisin menoin syyskuussa. Juhlatilaisuus järjestettiin missäpä muualla kuin koululla. Tässä kuva tilaisuuden kahvituksesta.

(Kuva: Eija)

----2005----
Kyläyhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin Jari Mustonen. Kyläyhdistystä oli pyydetty työryhmään, jonka tehtävänä oli suunnitella kevyen liikenteen väylän toteuttamista. Kyläyhdistys valtuutti tuohon suunnitteluryhmään varapuheenjohtaja Timo Karhusen.

----2006----
Satuhahmot Santurilla –lastentapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa. Iloisesta musisoinnista vastasi Pentti Rasinkangas Ohilyöntiorkestereineen.

(Kuva: Eija)

Lisäksi katettiin amfiteatteri talkoovoimin. Ja kunnan hallinnoima Laajakaistat tehokäyttöön –hanke loppui, mikä tarkoitti myös meidän tietolaiturimme loppumista. Jo vanhentuneet koneet kannettiin kylätalostamme pois jonnekin.

----2007----
Kesän 2007 seurasimme kevyen liikenteen väylän rakentamisen edistymistä päivittäin ja vihdoin syksyllä pääsimme avaamaan sen juhlapuhein, nauhoin ja liikunnallisin menoin.

Kylämme osallistui myös erään terveyshankkeen ja Kylänuotta II –hankkeen järjestämään Kyläkävelyviestiin, joka oli lapinlahtelaisten kylien välinen liikuntakilpailu. Kylämme voitti sen ja sai palkinnoksi ilmaisen bussikuljetuksen Kylpylä Katinkultaan Vuokattiin.

Hankkeiden aikana kylätalo oli ollut aiempina vuosina hyvin aktiivisessa käytössä, mutta hankkeiden loputtua kylätalon ”olohuonetta” ei käytetty juuri muuhun kuin kyläyhdistyksen kokouksiin muutaman kerran vuodessa. Vähitellen kyläyhdistys alkoi myöntyä kunnan suunnitelmiin laittaa kiinteistö myyntiin.  Kesäkuussa kiinteistö siirtyi takaisin kunnan hallintaan ja siitä edelleen uusille omistajilleen.

----2008----
ProAgria/Maa- ja kotitalousnaiset järjestivät Kyläkävely kulttuurimaisemassa –kampanjan puitteissa kävelykierroksen, jossa maisemasuunnittelija ja kävelyyn osallistuneet noin 40 kyläläistä kävivät läpi kylän omia maisemallisia arvoja ja sellaisia kohteita, joita hoitamalla saataisiin nostettua kylän maisemallista arvoa ja asukkaiden viihtyvyyttä. Kun klikkaat kategoriaa ”kyläkävelyraportti 2008”, avautuu raportti kokonaisuudessaan luettavaksesi.

----2009----
Lapsenmielisille satuhahmoille annettiin jälleen (4. kerran) tilaisuus pitää hauskaa Santurissa, mutta myös kyläyhdistys osasi laittautua viihteelle. Kyllä kylätoimintakin saa olla joskus jotain muuta kuin tapahtumien hyväksi ahertamista, jatkuvaa talkootyötä, vasaroiden kopsetta tai ruuvimeisselien vingutusta, joten teimme retken, jos toisenkin.
Kevättalvella siirryttiin trendikkäästi blogimaailmaan. Lisäksi kyläyhdistys yritti vaikuttaa aloittein ja kannanotoin eri viranomaisia toimimaan joko ripeämmin kylämme hyväksi (kunta - koulun laajennus) tai parantamaan palveluita (tielaitos –lisää pysäkkikatoksia). Aloitteidemme vaikuttavuus jäi valitettavasti vain hyvin vähäiseksi.

Eija