Oletko huomannut viime päivien lehdistä, että Nerkoolle 5-tien varteen, Aisomäentie 1:n kauniiseen koivikkoon kootaan lähiaikoina talvihatuista ympäristötaideteos?

Lehtien mukaan (mm. IS 12.6.) kyseessä on Iisalmen Kuvataideseura ry:n ja yläsavolaisten elämäntapataiteilijoiden tempaus. Hattutempulla halutaan pysäyttää ihmiset ajattelemaan Talvivaaran kaivostoiminnan aiheuttamia ympäristöhaittoja.

Teokseen tarvitaan iso kasa karvalakkeja, pipoja ja muita talvihattuja rakennusmateriaaliksi, joten jokainen voi halutessaan osallistua tämän ympäristötaideteoksen toteutukseen.  Hattuja voi käydä viemässä teoksen tekijöille mm. Lapinlahden torilla ke 20.6. klo 10-14 tai teoksen pystytyspaikalle (Aisomäentie 1) samana iltana klo 20 saakka.  

Lisäksi hattuja otetaan vastaan vielä silloin, kun teosta rakennetaan eli maanantaina 25. kesäkuuta klo 12 lähtien. Avajaiset ovat torstaina 28.6. klo 18 ja tilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita.

Teos on esillä koko heinäkuun ajan. Sen jälkeen hatut toimitetaan pieneläinkotien ja –hoitoloiden käyttöön.

Toivon kovasti, että Hattutemppu tulee olemaan samanlainen pysähdyttävä kokemus kuin Hiljainen Kansa Suomussalmella. Ainakin minulle tuli tänä keväänä Hiljaisen kansan ohi ajaessani ihan pakonomainen tarve pysähtyä hetkeksi tuon lähes tuhatpäisen kummajaisjoukon eteen ja kuvata näky.

Jää nähtäväksi, tullaanko näkemään myös ”hattukoivikon” kohdalla tänä kesänä paljon uteliaita ihmisiä haahuilemassa kamera kädessä. Lehden mukaan teoksen lähettyville on tarkoitus laittaa sen taustoista ja tarkoituksesta kertova kyltti. Toivottavasti teoksen tarkoitus ja puhuttelevuus jäävät siten katsojan mieleen.

Mielestäni tempaus on hyvin tervetullut piristysruiske kylämme kohdalle, 5-tien varteen. Kiitos siitä jo tässä vaiheessa Aisomäentie 1:n asukkaille, Päivi ja Kari Nissiselle.