Elämme parhaillaan taas sitä aikaa vuodesta, kun syksy taittuu talveksi. Aikaa jolloin räntä lentää ikävästi ja toisaalta ensilumi peittää armeliaasti kesän tekemättömät työt.

Tähän kauteen liittyy joka vuosi myös samat kummalliset ilmiöt, joita ei lakkaa ihmettelemästä, vaikka vanhaksi elää. Taas talvi yllättää autoilijat ja pilkkijät ja muut uittonarun jatkoksi joutilaat pakkautuvat väkipakolla yrittämään hukuttaa itsensä muutaman pakkasyön riittämälle järven jäälle. Kunnon kalat ymmärtää, mutta niiden muutaman sentin mittaisten särkien ja ahventen vuoksi voisi kyllä hillitä himonsa ja odottaa oikeaa talvea. Pakasteseitä saa Osulan pakastealtaasta ja vielä bonusta päälle.

Erityistä huolen aihetta pitäisi kuitenkin tuottaa varhaisnuorison (lapsien) harrastuneisuus heikoille jäälle pyrkyilemisessä. Kuin todisteeksi, vai olisiko kyse puumerkistä, reipas nuoriso on taiteillut Kangaslammin jäälle ihan näköisen kirkkoveneen kuvan. Toivottavasti kukaan autoilija ei suistu tieltä tuon kuvatuksen vuoksi. Olisin tähän laittanut kuvan, mutta tämä on koko perheen tiedotus/mielipideblogi, joten sensuuri iski.

Leikitön paikka tästä tulee, kun luomisvimman tai jonkin muun hurmoksen vallassa  joku näistä sankareista hukkuu heikkoihin jäihin. Silloin tilataiteen luojien mahdolliset apurahat menevätkin hautauskuluihin. Em. Kangaslampi on todella petollinen paikka. 1.Lampeen laskee monta ojaa. 2.Se kuuluu lampien ketjuun, jonka läpi on virtaus. 3.Lampi on syvimmillään 7 metriä syvä. 4. Ja eikö tuolla liene myös lähteitäkin. Ihan tarpeeeksi syitä pysyä vielä rannalla.

Myös Nerkoonjärvi, Onkivesi ja etenkin Valkeinen ovat samanmoisia vaaran paikkoja. On lähteitä, virtauksia ja jokiensuita. Äkkinäisten ja paikkakuntaa huonosti tuntevien on syytä olla erityisen varuillaan. Muistelenpa, että joskus on Valkeisesta ongittu ylös hiihtomiestä, joka oli hakenut sen aikaista ensilumen latua lammen jäältä. Onneksi kunta ojentaa nyt hiihtohimoisille kättä ja tamppaa hyvän ladun kuivalle maalle soramonttuun.

Tähän loppuun voisi todeta kuten viranomaiset ja nuorisoymmärtäjät aina vanhemmille muistuttavat: Tietäkää, missä lapsenne liikkuvat. Ja hyvää kalaonnea pyyntimiehille, kunhan kunnon talvi koittaa!

TEK