Olisi ollut asiaa Aisomäentielle, mutta matkanteko tyssäsi punaisen lapun kohdalle. Siinä seisoi jotenkin: Tie suljettu, tästä et kulje, kysy vaikka nimismieheltä. Piti käydä sitten rallia katsomassa, kun kuului jo kauas niin hyvin.

Rallikansa oli kokoontunut sankoin joukoin erikoiskokeelle. Huomattava määrä tupakkia ja kaljaa ynnä muuta virvoketta näköjään tarvittiin, että saatiin ratkottua, kuka pörhältäisi peltilehmällään joutuimmin läpi idyllisen lumisen maalaismaiseman. Pitkätoikkoisen ja yksiveteisen päivän aikana kuultiin monet miehekkäät jutut; Joku tarinoi viiteryhmälleen, kuinka oli joutunut luopumaan akastaan pitovaikeuksien vuoksi - jouti mennä, oli jo ruttuinenkin kuin jokamiesluokan Kupla.

Poikajoukko oli pukeutunut lippiksiin, joka onkin oiva päähine pakkaskeliin. Näyttivät vähän olevan sitä rotua, joilla se sama lippis käy myös ruokapöydässä päässäpidettäväksi. Oli moponvirittelyjuttuja heillä sydämellään. Kytät olivat pahasti häirinneet reipasta harrastetta.

Vaan siinäpä paahtaa taas yksi turboahdettu tehokone pakoputki paukahdellen ohi mummonmökin. Mummo luopui jokin aika sitten öljylämmityksestä, että maailma pelastuisi. Matka puuliiterille on vaivalloinen, lonkkaa kolottaa, tarvittaisiin uutta palloniveltä pikaisesti, mutta jonotus sille mekaanikolle kestää kauan. Pääseeköhän maanantaina potkurilla postille, kun tummoiselle kuokokselle tuon tien ruopivat?

Ihan pieniä lapsiakin on katsomossa. Joillakin kuulosuojaimet, hyvä niin. Uskokoon ken tahtoo, ettei sillä ole vaikutusta tähän nuorison kaahailuilmiöön, että pienestä pitäen iskostetaan kalloon, että hurjaa vauhtia paahtaminen on sankarillista. Nämä joukot ovat ovat varmaan niitä, jotka ostavat kalliin kanavapaketin vain saadakseen jännittää tavattomasti kuka vaihtaa sukkelimmin renkaita tai aika-ajossa voittaa toisen räikeän värisen menopelin tuhannesosilla. Heille moottoriurheilusankarit ovat suuria suomalaisia, vaikka maksavat verot Monacoon tai Sveitsiin. Heistä ei ole väärin, että lähes kommunikointikyvytön moukka saa parempaa palkkaa kuin Jorma Ollila.

Mutta kun taitoin jalkapatikassa kotimatkaa heitin hetkeksi kyynisyyden karvahatun pois silmiltä ja mietin asiaa toiselta kantilta: Tästä harrasteesta saa suuri joukko riemua ja mielihyvää ja ehkä joku ammattitaitoakin. Niin että olkoon sitten. Ei sitä ole syytä vähätellä.

TEK